Vraag om hulp als je er in je eentje niet meer uitkomt.

We weten dat het mag, dat het kan en dat er niets geks aan is. Toch is om hulp vragen iets wat veel vrouwen liever niet doen. Waarom is toegeven dat we er soms in ons eentje niet uitkomen toch zo moeilijk?

Op een aantal momenten in mijn leven ben ook ik vastgelopen, met als gevolg een burn-out in 2004 en een partiële dwarslaesie in 2015. Had ik eerder om hulp gevraagd dan had het waarschijnlijk niet zover hoeven komen.

Maar nee…. hulp vragen? Dat vond ik toch wel een soort van teken van zwakte. Alsof ik het niet alleen zou kunnen of zo. Hulp?! Ik los alles zelf wel op. Met mij komt het altijd goed. Maar een paar keer in mijn leven kwam het dus niet goed.

Want weet je, soms voelt het gewoon veiliger en efficiënter om niemand nodig te hebben. Om je boontjes zelf te doppen en alles in je eentje onder controle te houden. Niemand anders dan jij alleen die het leven aangaat, de beslissingen neemt en knopen doorhakt. En dat is goed. Dat maakt je sterk. Het is ons al aangeleerd in onze kindertijd, op school en later op ons werk: de concurrentie is vaak moordend, dus laat je alleen de allerbeste kant van jezelf zien. Hulp van een ander? Dat past daar toch niet bij?

En eerlijk, het vergt moed en bewustwording om te accepteren dat de dingen niet lopen zoals je wilt. Dus als je jezelf herkent in bovenstaand verhaal, dan vind je juist dát waarschijnlijk erg lastig. Want het zijn vaak de mensen met een grote controledrang en een groot verantwoordelijkheidsgevoel die als laatste aan zichzelf denken.

Inmiddels kan ik niet meer zonder “hulp”. Als ik na mijn partiële dwarslaesie niet om hulp had gevraagd, had ik nooit mijn grote verlangens nagejaagd. Had ik nooit gestaan waar ik nu sta. Hulp is voor mij nu dan ook een ander woord voor “me verder brengen in dit leven”.

En wat doe jij? Blijf jij in cirkeltjes ronddraaien? Of wil je ook geholpen worden om de patronen waarin je vastloopt los te laten? Want weet je, Je hebt maar één leven, het zou zonde zijn als je niet 100% voor het beste leven gaat.

Pin It on Pinterest