Uncategorized

Je bent nooit te oud om je dromen waar te maken

Het hebben en volgen van je droom is ontzettend belangrijk. Ik bedoel hier niet het dromen van een Ferrari een carrière als popzangeres of nu eindelijk eens dat miljoen in de postcodeloterij winnen (hoewel deze dromen in een enkel geval wel uitkomen). Nee, ik bedoel de droom die al heel lang in je hart leeft – jouw diepste wens die je wilt laten uitkomen. Je krijgt er namelijk energie van en het maakt je intens gelukkig. Maar hoe doe je dit, je droom volgen? Ik zeg niet dat dit een makkelijke weg wordt; het wordt er één met vallen en opstaan. Om je dromen waar te maken moet je namelijk je onzekerheid en beperkende overtuigingen achter je laten, en dat is niet zo eenvoudig. Het is een kwestie van keuzes maken: blijf je stilstaan of wil je vooruit komen en jouw droom echt gaan leven?

Heb je een droom waar je hart sneller van gaat kloppen, stel jezelf dan eerst eens de volgende vragen:

  • Is dit echt wat ik in mijn hart wil?
  • Wil ik hier dingen voor opgeven?
  • Krijg ik hier jeukende handen van?
  • Wil ik hier iedere dag mijn bed voor uit komen?

Heb je één van de vragen met NEE beantwoord, dan is je droom waarschijnlijk (nog) niet belangrijk genoeg om er gemotiveerd mee aan de slag te gaan. Het is goed om te weten dat sommige dromen ook gewoon een wens mogen zijn. Deze kunnen voor nu worden weggestreept om je vervolgens weer te kunnen focussen op wat je nu echt wilt bereiken.

Heb je alle vragen volmondig met JA beantwoord dan is het tijd om aan de slag te gaan.

Begin klein
Veel dromen zijn zo groot dat ze voor velen van ons te ver weg en zelfs onbereikbaar lijken. De angst om te falen zorgt er dan vaak voor dat we al niet eens durven te beginnen. Onthoudt dit: de langste reis begint altijd met een eerste stap. Dus maak het jezelf makkelijker door ervoor te zorgen dat je eerste stap een kleine is. Zolang je je reis maar inzet.

Maak je droom concreet
Om echt in beweging te komen is het belangrijk je dromen concreet te maken. Stel jezelf daarom doelen. Doelen zijn dromen met een deadline. Volg hierbij altijd je hart, en gebruik je verstand.

Maak het belangrijk
Door het bereiken van je doel belangrijk te maken zorg je er ook voor dat je niet opgeeft bij tegenslag en blijf je gefocust. Stel je eens voor dat je ouders het niet belangrijk hadden gevonden dat jij zindelijk werd en daarom snel hadden opgegeven….. dan had je nu waarschijnlijk nog met een luier om gelopen.

Zet angst om in actie
Angst is maar voor even, spijt is voor altijd. Uit onderzoek blijkt dat mensen aan het eind van hun leven het meeste spijt hebben van de dingen die ze niet gedaan hebben. Jij gaat je dromen waarmaken en dit betekent dat je dingen gaat doen die buiten je comfortzone liggen. Angst, twijfel en spanning zijn dan een natuurlijke reactie. Angst voor het onbekend is heel gewoon maar laat het geen reden zijn om op te geven. Succes is angst voelen en het toch doen

Laat je niet afleiden door wat anderen vinden
Ongetwijfeld zul je op je reis te maken krijgen met meningen, oordelen en adviezen van anderen. Bemoedigend of misschien wel ontmoedigend. Hoe goed bedoeld ook, deze meningen zeggen vaak meer over de behoefte van de persoon zelf, dan over wat jij nodig hebt. Blijf daarom vooral afstemmen op je eigen behoefte en gevoel en laat je niet leiden door de mening van anderen. Neem goedbedoelde adviezen mee maar niet klakkeloos aan.

Start NU
Dromen, doelen en plannen zijn mooi maar het gaat er uiteindelijk om dat je er iets mee gaat doen. Hoe eng ook, ik kan je verzekeren dat  je je gaandeweg zult realiseren dat je tot ongelofelijke dingen in staat bent. Door te werken aan je droom en je eigen ontplooiing maak je het mooiste in jezelf los. Je wordt nieuwsgierig naar de grenzen van je mogelijkheden. En eenmaal bij je grenzen aangekomen ontdek je nog veel meer mogelijkheden. Je gaat steeds meer van jezelf houden en bent trots op wat je doet. Een hele mooie balans voor zelfwaardering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *