Uncategorized

Ik ben toch veel te jong voor de overgang

Je bent net 40 jaar maar merkt ineens een enorme verandering. Waar je eerst prioriteit gaf aan het welzijn van je kinderen en je omgeving merk je nu dat je prikkelbaarder bent. Je ergert je veel sneller aan mensen en situaties die je voorheen voor lief nam. Ook je werk kost je meer energie omdat je gewoon veel minder kunt verdragen. Je kunt je draai niet echt meer vinden, je slaapt slecht, hebt last van angst of paniekgevoelens en je zit gewoon niet lekker in je vel.

Helaas wordt het beeld bij de huisartsen en in de media in stand gehouden dat de overgang gebaseerd is op leeftijd en het aanwezig zijn van de geijkte overgangsklachten als opvliegers en een onregelmatige menstruatie. Het lijkt vaak alsof in de maatschappij en medische wereld onvoldoende bekend is dat de overgang veel meer verschijnselen kent, en deze al tot 10 jaar voor het stoppen van je menstruatie kunnen optreden. Als je pech hebt wordt er, zoals in mijn geval, de diagnose burn-out gesteld en antidepressiva voorgeschreven.

De overgang vermoeit en maakt gevoeliger voor stress. En dat doet die overgang vaak ook al lang voordat je typische overgangsverschijnselen ervaart als opvliegers, gewrichtspijn, hartkloppingen of drogere huid en slijmvliezen.

Om stress zo min mogelijk op te voeren is het noodzakelijk om de verhouding tussen draaglast en draagkracht opnieuw op elkaar te mogen, kunnen en willen afstellen. Afgestemd op wat je nú nodig hebt. Doen we dat niet dan zullen de impact en de gevolgen van stress groter en groter worden en raakt onze overgang (en dus wijzelf) meer en meer overbelast. Onnodig te zeggen dat overspannenheid of een burnout dan al gauw voor je neus staan. Dat overkomt veel vrouwen. Juist in die beginfase van hun overgang, tussen 35 en 45 jaar, raken ze opgebrand. Neem de overgang dus serieus.

Ben je nieuwsgierig wat ik als overgangscoach in deze fase van je leven voor jou kan betekenen, neem dan contact met mij op voor een kennismakingsgesprek. Je kunt mij bereiken op telefoonnummer 0624787543

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *