Uncategorized

Help, ik ben in paniek

Zijn angst, paniek en depressie symptomen van de menopauze of begin ik mijn verstand te verliezen?

Voordat je in de menopauze terechtkwam, wist je waarschijnlijk wel dat opvliegers en stemmingswisselingen bij deze fase in je leven hoorden. Dit zijn immers de meest algemene symptomen van de menopauze. Waar je misschien niet op was voorbereid zijn de eventuele angst, paniekaanvallen en depressieve gevoelens die zomaar ineens kunnen komen en gaan. Om je gerust te stellen; JE BENT NIET GEK!

Wanneer je in de overgang zit gaan de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron schommelen, waardoor je hormoonspiegel in een achtbaan van ups en downs verkeerd. Het is nog niet exact bekend hoe oestrogeen ingrijpt op de vrouwelijke emoties maar het is wel bekend wat oestrogeen in de hersenen doet:

Oestrogeen beïnvloedt de hoeveelheid serotinereceptoren in de hersenen. De hoeveelheid serotine in de hersenen beïnvloed de stemming, slaap, seksueel gedrag, pijn en eetgedrag. Verder beïnvloedt oestrogeen de productie en effecten van endorfine. Endorfinen werken in de eerste plaats pijn onderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie.

Ook een progesterontekort speelt een grote rol bij stemmingswisselingen. Naast allerlei lichamelijk klachten kan je geheugen je zo nu en dan in de steek laten waardoor je niet meer weet wat je wilde vertellen óf je weet niet waar je sleutels liggen. Bovendien kan een progesterontekort zorgen voor concentratieproblemen, somberheid en angsten.

Zowel oestrogeen als progesteron zijn nodig voor een goede nachtrust. Als deze uit balans zijn, zal je merken dat je rusteloos wordt, niet in slaap kunt vallen of regelmatig wakker wordt. Door slaapgebrek en vermoeidheid kunnen angst, paniek en depressie verergeren en zit je in een vicieuze cirkel van ellende.

Maar, er is licht aan het einde van de tunnel; gebleken is dat vrouwen in de overgang heel veel baat hebben bij het veranderen van hun leefstijl. Minder stress, meer ontspanning, gezonde voeding, meer tijd en aandacht voor jezelf. Wil je je leefstijl wel aanpassen maar weet je niet hoe; Women-in-Control is gespecialiseerd in het coachen van vrouwen in de overgang. Samen zullen we kritisch naar je leven kijken; wat vind je belangrijk, waar wordt je gelukkig van en hoe zie je de tweede helft van je leven? Wat wil je bereiken, hoe kun je dit aanpakken en welke keuzes zijn hiervoor nodig. Tijdens mijn coachsessies gaan we op zoek naar antwoorden zodat je zelfbewust en zelfverzekerd je leven kunt inrichten met passie voor alles wat JIJ belangrijk vindt, zodat jij lekker in je vel zit en je mooiste leven kunt gaan leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *